Eltener Fahrradprofi
Flyer Erkend DealerReviews_by_listen360_small

Regelgeving omtrent high-speed e-bikes

5 januari 2017

Wel of geen helm? Wel of geen kenteken? Er is de laatste jaren nogal wat te doen om de high-speed e-bikes. Voor je er één aanschaft is het belangrijk te weten aan welke voorwaarden en regels de bestuurder en de fiets moeten voldoen. Wij houden je graag op de hoogte.

Wat is een highspeed e-bike?

Een high-speed e-bike (ook wel s-pedelec) is een elektrische fiets die tot 45km/u ondersteunt. De tweewielers worden steeds populairder onder volwassenen en jongeren. Men gebruikt ze met name voor woon-werkverkeer.

Regelgeving tot 1 januari 2017

Door discussie over de regelgeving voor snelle e-bikes is er één van de laatste paar jaar. De overheid was niet helemaal voorbereid op de snelle opkomst van deze tweewielers. Daarom zijn veel regels nog onduidelijk. Anno 2016 valt de high-speed e-bike onder de categorie ‘snorfietsen’. Hierbij gelden de volgende regels:

 • De bestuurder moet minimaal 16 jaar zijn.
 • De bestuurder moet in het bezit zijn van een brommerrijbewijs (AM).
 • Er moet een aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) afgesloten zijn voor de e-bike.
 • De fiets heeft een geldig blauw kenteken.
 • De bestuurder rijdt op het (verplichte) fietspad.
 • Er is geen helmplicht.

Dat de snelle e-bike nu als snorfiets gezien wordt, heeft te maken met de keuring. Momenteel telt de snelheid die het voertuig haalt zonder dat de bestuurder mee trapt. In dat geval komt de fiets niet boven de 25km/u en is het (dus) geen bromfiets. Dit is echter een vreemde redenering, aangezien je – wanneer je op normaal tempo mee trapt – als gauw snelheden rond de 35km/u bereikt.

Mede om deze reden is de regelgeving per 1 januari 2017 veranderd; de snelle e-bike valt dan onder de categorie ‘bromfietsen’.

Huidige regelgeving

 • De bestuurder moet minimaal 16 jaar zijn.
 • De bestuurder moet in het bezit zijn van een brommerrijbewijs (AM).
 • Er moet een aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) afgesloten zijn voor de e-bike
 • De fiets heeft een geldig geel kenteken.
 • De bestuurder rijdt op het fiets/bromfietspad of op de rijbaan.
 • De bestuurder draagt een goedgekeurde bromfietshelm (norm ECE 22.05) of speciale s-pedelec helm.

Fietspad of rijbaan?

Met deze regels is de discussie nog niet voorbij… De actuele vraag is of high-speed e-bikes echt op de rijbaan moeten. Verschillende provincies en gemeenten hebben uitgesproken dit geen goed idee te vinden. Vooralsnog gelden echter dezelfde regels als voor scooters.

Ons advies is om nieuws omtrent de regelgeving goed in de gaten te houden. We houden je ook via onze website zeker op de hoogte!

Vragen? Neem contact met ons op.

E-bikes en s-pedelecs kopen bij Eltener Fahrradprofi

Flyer E-bikes

E-bikes zijn populaire vervoersmiddelen. En dat is niet zonder reden, want met een elektrische fiets kunt u comfortabel fietsen en lichter trappen. Steeds meer mensen ruilen hun gewone fiets in voor een e-bike. Bij Eltener Fahrradprofi kunt u kiezen uit verschillende elektrische fietsen. In ons assortiment vindt u vooral e-bikes van het Zwitserse merk Flyer, Hoogwaardige kwaliteit e-bikes met optimale stabiliteit en duurzaamheid. Luxe en comfort om vele kilometers mee te maken zonder een grote inspanning te hoeven leveren.

Winora e-bikes

De elektrische fietsen van Winora zijn vooral in Duitsland erg populair. Samen met de merken Sinus en Haibike staat Winora bekend om  de betrouwbare e-bikes. Sinus e-bikes zijn zeer degelijk en stabiel. Winona en Haibike vertegenwoordigen de meer sportieve pedelecs. De zeer comfortabele e-bikes liggen prettig op de weg en bieden optimale ondersteuning door middel van een krachtige motor en duurzame accu. Met een elektrische fiets van Winora, Sinus of Haibike zit je dus altijd goed!

Eltener Fahrradprofi

Fietsen is plezier beleven en draagt tegelijkertijd bij aan uw gezondheid. Het doel van Eltener Fahrradprofi is om u dat fietsplezier volledig en veilig te laten ervaren. Daarom geven wij u passend advies vanuit onze kennis van techniek en trends. We kennen de voor- en nadelen van de diverse merken en type (elektrische) fietsen en bekijken, samen met u, welke fiets het beste bij uw wensen past. In onze winkel en werkplaats werken uitsluitend vakmensen met een passie voor tweewielers.

Persoonlijke service

Bij het kopen van een e-bike of sportfiets is persoonlijke service en goede voorlichting van belang. Onze medewerkers werken niet met targets en hebben dus alle tijd en aandacht voor u. Wij leggen daarbij de focus op de behoefte van de bezoeker. Onze klanten zochten onder meer op: