Geen producten in de winkelwagen.
Drie tips voor beginnende wielrenners
Ben je geïnspireerd geraakt na de grote rondes en de Olympische Spelen en zou je (weer) willen beginnen met wielrennen? Goede voorbereiding is het halve werk! We geven je graag een aantal wielren-tips, zodat je met veel plezier op de fiets kunt stappen.
1. Kies voor degelijk materiaal.
Ook als je geen honderden kilometers per jaar fietst, is het belangrijk om een racefiets te rijden waar je je goed op voelt en die past bij jouw ‘prestaties’. Hier bedoelen we mee, dat je bij de aankoop van een fiets geld moet uitgeven aan de juiste onderdelen. Frames zijn er in alle soorten en maten, maar kijk niet alleen naar de prijs, kleuren of het model. Vraag een verkoper om advies over verschillende soorten, maten en de geometrie. Ieder lichaam is anders gebouwd en dat vraagt om bepaalde verhoudingen. De prijs is daarbij ondergeschikt aan het comfort.
Een meer zinvolle investering zijn de schakelgroep en remmen. Het verschil tussen goedkoop en duur is bij deze producten goed te merken aan de kwaliteit. De waarde van je fiets is dan ook voor een groot deel afhankelijk van deze onderdelen.
Hetzelfde principe geldt voor kleding. Met name de fietsbroek is belangrijk. Het zeem (het ‘kussen’ dat in de broek verwerkt zit) moet er voor zorgen dat je comfortabel voor langere tijd op het zadel kunt zitten. De prijs van de broek wordt voor een groot deel bepaald door de kwaliteit van het zeem. Het is dus de moeite waard om hier wat meer geld aan te spenderen dan aan andere kledingstukken en accessoires.
2. Check altijd de weersverwachting.
Er is niets vervelender dan ‘slecht gekleed’ gaan fietsen. Let daarbij op de temperatuur, maar vooral op eventuele buien. Bij twijfel is het aan te raden een regenjack mee te nemen. Er zijn speciale regenjacks voor wielrenners. Deze zijn zeer dun, waardoor je hem eenvoudig in of onder je wielershirt kunt stoppen. Bij veel of koude wind is een windstopper of bodywarmer een nuttig kledingstuk. Het beschermt je borst tegen de kou en vochtigheid.
Wat betreft lange of korte mouwen / broek verschilt het per persoon wat je als prettig ervaart. Zelf hanteren we het volgende systeem:
In plaats van een t-shirt met armstukken / korte broek met beenstukken kun je natuurlijk ook een shirt met lange mouwen / lange broek dragen. Driekwartbroeken zijn ook geliefd, met name in de herfst en lente, om de kniegewrichten te beschermen tegen de kou.
3. Begin meteen met het onderhoud.
Juist als je niet zo vaak fietst is het belangrijk om voor vertrek een aantal zaken te controleren. Pomp je banden op tot ca. 7-8 bar. Controleer of er nog voldoende olie op je ketting zit (zo niet, maak de ketting dan met een doek schoon en doe er nieuwe olie op).
Na de rit is het belangrijk om je fiets schoon te maken. Is hij erg smerig? Was hem dan met een zachte borstel of doek en schoon water (geen zeep). Poets het zand er af en maak je fiets droog. Het is maximaal een kwartier werk en je doet jezelf er een groot plezier mee; je fiets blijft langer in optimale staat.
Tot slot
Als je bovenstaande adviezen opvolgt, komt het plezier in het fietsen vanzelf. Het komt er op neer dat je je comfortabel moet voelen, in allerlei opzichten. Het enige dat je dan nog nodig hebt is een gezonde dosis motivatie en je bent good to go.
Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan contact met ons op.